Vuolukiviä

Asiakastarina – Tulikivi

Tulikiven takkatuotanto luottaa Smartmesiin – manuaalinen työ väheni samalla kun laadunhallinta parani

Tulikivi on monelle suomalaiselle tuttu brändi, johon yhdistyy lämpöä, kodikkuutta ja kotimaisuutta. Vuolukiven erinomaisuus lämmön varaajana sekä tuotteiden muotoilu ovat ihastuttaneet takan lämpöä elämäänsä kaipaavia suomalaisperheitä jo vuodesta 1979.

Jos olet joskus ollut rakentamassa ja remontoimassa, allekirjoitat todennäköisesti tämän faktan: rakennusprojekteihin liittyvissä hankinnoissa luvattujen toimitusaikojen täsmällisyys on tärkeä osa asiakastyytyväisyyttä.

Etenkin jos tuote on valittu uudiskohteeseen, on projektin kannalta äärimmäisen tärkeää, että tavarantoimittajan rekka saapuu pihaan juuri silloin kun sovittu on. Tulikiven antaman täsmällisyys- ja laatulupauksen takaa löytyy Smartmes-valmistuksenohjausjärjestelmä. Kun homma toimii tehtaalla, saapuvat tuotteet myös tilaajilleen ilman viivytyksiä.

Smartmes on jo vuodesta 2006 alkaen ollut Tulikiven takkatuotannon automaattinen ”renki sekä isäntä”. Se on samalla yrityksen ensimmäinen automaattinen tuotannonohjausjärjestelmä.

Smartmes on Tulikiven takkatuotannon automaattinen ”renki sekä isäntä”.

Vuonna 2006 perustettiin Tulikiven Juuan tehtaalle uusi tuotantohalli uuden takkamalliston valmistusta varten.

Juuan tehtaalla valmistuu Tulikiven Karelia-mallisto. Osa malleista on muotoilultaan minimalistisen moderneja, osa perinteistä vuolukivitakkaa uudistavia.

– Samoilla tuotantolinjoilla tehdään myös sauna-tuoteryhmän kiviä. Vuolukivi louhitaan avolouhoksissa ja tehtaaseen tuotavien lohkareiden koko vaihtelee muutamasta tonnista jopa yli 16 tonniin. Tuotannolle on erittäin tärkeää, että saamme juuri oikean määrän oikean kokoisia kiviä oikeaan paikkaan. Smartmes pitää huolen muun muassa tästä, kertoo vuolukivituotannon päällikkö Simo Kortelainen Tulikivi Oyj:ltä.

Smartmes optimoi ja ohjaa virheettä

Tehtaalla lohkareista valmistetaan lankkua. Työvaiheita ovat muun muassa sahaus, leveys- ja paksuuskalibrointi sekä hionta.

Kun lankku on valmista, on edessä vielä porausta, profilointia, viisteiden tekoa ja pakkausta ennen kuin uunikivi on valmis. Kaikissa näissä vaiheissa on Smartmes aktiivisesti mukana tavalla tai toisella.

Itse asiassa Smartmes on osa prosessia jo ennen varsinaisia työstövaiheita, sillä valmistustilaukset siirretään Tulikiven konsernitasoisesta toiminnanohjausjärjestelmästä Smartmes-ohjelmaan.

Tulikiven Simo Kortelainen: ”Smartmes-ohjelmisto on meille erittäin helppokäyttöinen ja selkeä.”

Ohjelmisto optimoi vuolukivilankun valmistusta. Käyttäjä ilmoittaa nappia painamalla ohjelmalle sahattavat kohdat ja ohjelma sahaa lankun osiin. Uunien kivet sahataan siis tarkasti juuri oikeassa järjestyksessä hyödyntäen materiaali mahdollisimman tarkasti. Sitten järjestelmä ohjaa kivet oikeille työstökoneille.

Huonoksi merkityt osat viedään jäämäkivikuljettimelle ja hyvistä optimoidaan sopivan mittaisia kiviä uuniin.

– Kunkin kiven työstötiedot sekä tuotteiden kivirakenteet on tallennettu parametreinä ohjelmaan, joten potentiaaliset manuaaliset virheet on eliminoitu. Kun valmistus aloitetaan, tehdään aloituskuittaus ja kun tuote on valmis, tehdään lopetuskuittaus. Ohjelmisto on meille erittäin helppokäyttöinen ja selkeä.

Tulikivi on maailman suurin varaavien tulisijojen valmistaja. Juuan tehtaan tuotantokapasiteetti on noin 130 uunia viikossa. Tulikivellä on tehtaat myös Heinävedellä (keraaminen uunituotanto ja sauna-tuotteet) ja Suomussalmella (kamiinoiden verhouskivet).

Vuolukivi on materiaalina ilmeikäs ja muuntautumiskykyinen. Sen pinnan voi hioa sileäksi, urittaa, lohkoa tai saada rosoisen kimmeltäväksi vesileikkauksella.

Materiaalihukka minimoidaan, ympäristö kiittää

Noin 55 prosenttia Tulikiven tuotannosta menee vientiin, loput kotimaahan. Uuneja toimitetaan paljon aina Amerikkaan asti. Inhimillisille virheille alttiin manuaalisen työn vähentäminen ja laadunhallinta ovat joka käänteessä oleellisia tekijöitä, joiden avulla yrityksen pyörät pyörivät ilman yllättäviä tuotantokatkoksia. Juuri näihin kilpailuetutekijöihin on Smartmes tuonut isoa hyötyä pörssinoteeratulle perheyritykselle.

Inhimillisille virheille alttiin manuaalisen työn vähentäminen ja laadunhallinta ovat joka käänteessä oleellisia tekijöitä.

– Tehokkuuden lisääntymistä ja ohjelmiston tuomia kustannussäästöjä on vaikea laskea lukuina, kun emme ole valmistaneet tätä mallistoa koskaan manuaalisesti. Vaikka tarkkoja laskelmia hyödyistä ei siis ole, niin pystyn näppituntumaltakin sanomaan, että suurin hyöty ja säästö on se, että materiaali pystytään nyt käyttämään tarkemmin hyödyksi kuin manuaalisessa prosessissa, Kortelainen kertoo.

Smartmes siis ohjaa materiaalin käyttöä niin, että hukkaa syntyy mahdollisimman vähän. Esimerkiksi pienikokoiset kivet tehdään aina materiaalista, joka ei riittäisi isompaan kiveen. Kun hukka minimoidaan, paranee automaattisesti aina myös tuotannon ympäristöystävällisyys.

Smartmes ohjaa materiaalin käyttöä niin, että hukkaa syntyy mahdollisimman vähän.

Production Sotftwaren toimintatapoihin ja kumppanuuteen on Tulikivellä oltu alusta asti tyytyväisiä. Smartmes-ohjelmiston opettaminen uudelle henkilöstölle tapahtui tehtaan ylösajovaiheessa, jolloin ohjelmaa vielä hieman räätälöitiin. Senkin jälkeen tukea ja koulutusta on aina saatu hyvin ja nopeasti, kun sitä on tarvittu. Ohjelmaa on muokattu tuotannon tarpeiden mukaan useaan otteeseen matkan varrella.

Muuntautumiskyky asiakkaan toiveiden ja palautteen perusteella onkin yksi ohjelmiston vahvuuksista.

– Kun olemme hankkineet uusia koneita tai tuotantolinjoihin on tullut muutoksia uusien mallien lanseerauksen yhteydessä, on Smartmes ketterästi mukautettu uusiin tarpeisiin. Varmastikin juuri siksi olemme olleet jo niin pitkään tyytyväisiä asiakkaita eikä ole tullut tarvetta vaihtaa toiseen ohjelmistoon, vaikka oma toiminta on kehittynyt eteenpäin. Smartmes kehittyy mukanamme.

Teksti: Terhi Kangas, Toteuttamo Verbaali
Kuvat: Tulikivi Oyj


HALUATKO TIETÄÄ, MITEN SMARTMES KÄYTÄNNÖSSÄ TOIMII? Tervetuloa tehdaskierrokselle Tulikiven vieraaksi yhdessä Production Softwaren kanssa: https://smartmes.fi/nain-smartmes-toimii-tulikiven-tehtaalla/

 

Muita Smartmesiin luottaneita: