Smartmes ympäristön asialla – voiko ohjelmistoyritys olla aidosti vihreä?

Voivatko vihreät arvot olla ohjelmistoyritykselle aidosti tärkeitä vai onko ympäristöpuhe it-maailmassa vain trendikästä sanahelinää? Kutsuimme Production Softwaren toimitusjohtaja Jari Kukkosen haastatteluun makustelemaan teemoja pintaa syvemmältä.

 

Smartmesin positiiviset ympäristövaikutukset tulevat asioiden kokonaisvaltaisesta optimoinnista.

 

Mitä ympäristöystävällisuus – tai laajemmin vastuullisuus – mielestäsi tarkoittaa?

Itse puhun mieluummin vastuullisuudesta, koska se sisältää muitakin tärkeitä asioita kuin vain ympäristön huomioinnin. Käsite on itse asiassa erittäin monitahoinen. Vastuullisuuden on nykypäivänä oltava liiketoiminnan ydinasioita, ei pelkkä kuorrute, joka lisätään, koska ajanhenki niin käskee. Itse en voisi edes toimia yrittäjänä, jos en pyrkisi tekemään asioita kautta linjan mahdollisimman oikein, ja jos en olisi samalla vakuuttunut siitä, että yritykseni toiminta tekee myös maailmasta hieman paremman paikan.

Maailmaa parannetaan aina pieni teko kerrallaan ja jokainen käyttöön otettu Smartmes-ohjelmisto osallistuu myös näihin talkoisiin. Smartmesin positiiviset ympäristövaikutukset tulevat asioiden kokonaisvaltaisesta optimoinnista. Kun ohjelmiston avulla tehdään vain oleellisia asioita, voidaan saavuttaa kymmenien prosenttien säästöjä raaka-aineiden, energian ja veden kulutuksessa.

 

Kymmenien prosenttien säästöt?! Nehän ovat oikeasti merkittäviä!

Kyllä vain. Eräskin asiakkaani tekee nyt 2,5-kertaisen määrän tuotteita samasta raaka-ainemäärästä. Energiaa ja vettäkin säästyy lähes samassa suhteessa. Myös pitkäaikainen asiakkaani, kotimainen takkabrändi Tulikivi on parantanut tuotantonsa ympäristöystävällisyyttä Smartmesin avulla.

Tulikiven Juuan tehtaalla pyörii Smartmes-ohjelmistomme, joka ohjaa materiaalin käyttöä niin, että hukkaa syntyy mahdollisimman vähän. Esimerkiksi pienikokoiset takkakivet tehdään aina materiaalista, joka ei riittäisi isompaan kiveen. Kun hukka minimoidaan, paranee automaattisesti aina myös tuotannon ympäristöystävällisyys. (Lue koko Tulikiven tarina täältä.)

 

Eikö nykyisin tuotanto ole kaikkialla jo hyvin automatisoitua?

Erittäin hyvä kysymys. On varsin yleinen oletus, että nykyään joka paikassa toimitaan juuri näin. Todellisuudessa Suomen teollisuudesta vain noin kymmenen prosenttia käyttää jonkinlaista tietokoneohjelmistoa koko tehtaansa tai tuotantonsa toiminnan optimointiin.

Yksittäisiä koneita/laitteita toki ohjataan useimmiten jo automaatiolla, mutta yleensä tuotantoprosessi koostuu useista laitteistoista, joiden tulee keskustella keskenään. Tätä tuotantokeskustelua suurin osa hoitaa edelleen erilaisten lippulappujen varassa ja/tai suullisesti, vaikka ison kokonaisuuden voisi saada luotettavasti haltuun modernilla valmistuksenohjausjärjestelmällä.

 

Mitä ohjelmistoihin erikoistunut lahtelaisyritys tekee itse ympäristön hyväksi?

Lahti on monessa mielessä yrittäjälle hieno kaupunki ja koen, että Lahden ympäristöpääkaupunkivuosi (2021) on saanut monet paikalliset yritykset pohtimaan tarkemmin kestävän kehityksen teemoja. Tukea tähän on saatu myös kaupungilta ja paikalliselta kehitysyhtiöltä. Työtä ympäristöystävällisemmin toimivien yritysten hyväksi on toki tehty jo kauan ennen teemavuotta.

Itse liityin jo vuonna 2015 Lahden kaupungin ilmastokumppaniksi. Siinä yhteydessä tuli selväksi, että yritykseni hiilikädenjälki on paljon tärkeämpi kuin hiilijalanjälki, vaikka viimeksi mainittuakin sovittiin pienennettävän.

 

Hetkinen? Mikä siis on hiilikädenjälki?

Toisin kuin negatiivisiin ilmastovaikutuksiin keskittyvä hiilijalanjälki, hiilikädenjälki kuvaa sitä, kuinka yritys voi auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta. Positiivinen hiilikädenjälki syntyy, kun yrityksen tarjoama ratkaisu pienentää jonkun toisen – yleensä asiakkaan – hiilijalanjälkeä.

Positiivisen hiilikädenjäljen kasvattaminen on asetettu tavoitteeksi kansallisella tasolla ja vientiteollisuudessa. Hallitusohjelmassakin todetaan, että Suomi voi olla kokoaan suurempi ilmasto- ja kestävyyshaasteen ratkaisijana – meillä voi olla pieni jalanjälki, mutta suuri kädenjälki.

Lisätietoa hiilikädenjäljestä esimerkiksi VTT:n uutisesta: Hiilikädenjäljestä-tuli-ymparistökädenjälki.

 

Mitä ilmastokumppanuudessa tehtiin konkreettisesti?

Sovimme yhdessä Lahden kaupungin kanssa toimenpiteet, joihin Production Software sitoutui. Listalla oli muun muassa etäkokouksien (huom: aikana ennen pandemiaa!) ja junan suosiminen henkilöauton sijaan.

Tavoitteeksi sovittiin, että yritykseni vähentää henkilöautokilometrejä ainakin 20 prosenttia kahden vuoden aikana. Vähennys oli lopulta yli 50 prosenttia, mikä oli hyvä osoitus siitä, että muutoksia tapahtuu, kun niitä lähtee tekemään suunnitelmallisesti. Jokaisen pienetkin muutokset ovat merkittäviä, joten yhtään ei kannata vähätellä, jos itse edustaa ”vain” pienempää yritystä.

Yhteenveto ilmastokumppanuudesta: https://www.lahti.fi/kaupunki-ja-paatoksenteko/ymparistokaupunki/ilmastonmuutos/ilmastokumppanuus/

 

Millaisia terveisiä haluaisit lähettää yritykselle, joka pohtii, voisiko myös omasta tuotannosta tehdä aiempaa ekologisempaa ja samalla myös tuottavampaa?

Todennäköisesti molemmat tavoitteet toteutuvat automaattisesti, kun juuri yritykselle sopivin ohjelmistoratkaisu on saatu kartoitettua. Production Softwaren ohjelmistonhankintapalvelu on suunniteltu tilanteeseen, jossa yritys kaipaa tähän vaiheeseen apua. Voimme tehdä pelkän ohjelmistomäärittelyn tarjouspyyntöä varten, mutta tarjoamme myös täydellisen ohjelmistonhankinnan avaimet käteen -periaatteella.

Minuun voi olla kaikissa ohjelmistoasioihin liittyvissä asioissa yhteydessä joko puhelimitse 358 40 5811 333 tai sähköpostilla info@productionsoftware.fi. Halutessaan voi myös aloittaa tekemällä itse maksuttoman Smartmes-alkukartoituksen.

 

Lahti ilmastokumppani
Production Software on yksi Lahden kaupungin ensimmäisistä ilmastokumppaneista. Yhteistyö alkoi jo vuonna 2015. Kuvassa Production Softwaren toimitusjohtaja Jari Kukkonen ja Eira Rosberg-Airaksinen Lahden kaupungilta.

 

Jari Kukkosta haastatteli toimittaja Terhi Kangas Toteuttamo Verbaalista. Haastattelun mahdollisti Lahden kaupungin Production Softwarelle myöntämä Kestävän kasvun palveluseteli.